CJP

Wat vonden we ervan?

Laten we het woord fantastisch er eens ingooien. Allereerst is de docu een lust voor het oog. Ieder shot is prachtig gestileerd. Wie even vergeten was hoe mooi Nederland ook alweer was, zal dit na de film weer duidelijk voor ogen hebben. Dit kennen we van regisseur Pieter-Rim de Kroon, die eerder Hollands Licht uitbracht. Daarnaast heeft De Kroon schitterende types uitgezocht om te volgen. Allemaal noemen ze het moment van de vangst en het moment van terugzetten ‘ultiem’ of ‘het mooiste dat er is’. Ook wordt gaandeweg duidelijk waarom velen weer en wind door staan voor een voor het grootste deel wat saaie bezigheid: het is combinatie van één zijn met de natuur, weg zijn van de dagelijkse beslommeringen en het aloude jachtinstinct.

Lees meer op cjp >>

FILMPJEKIJKEN.COM

Iedereen in Nederland weet wat vissen is, het overgrote deel van de Nederlanders heeft zelf waarschijnlijk wel eens een hengel vastgehouden. Twee miljoen Nederlanders vissen minimaal één keer per jaar, maar waarom eigenlijk? Dat is de leidende vraag die regisseur Pieter-Rim de Kroon en scenarioschrijver Maarten de Kroon beantwoorden met deze documentaire.

Voor de visser is het een zeer herkenbare illustratie van hun hobby, die door de niet-vissers tot nu toe niet begrepen werd. De sfeer van de documentaire lijkt erg op de charme van het vissen. Rustige beelden van mooie natuur worden abrupt verstoord door spannende scènes van vissers in gevecht met hun toekomstige vangst. De gebroeders De Kroon (bekend van Hollands Licht, bekroond met een Gouden Kalf) hebben er bewust voor gekozen om de camera als observerend oog te gebruiken: de vissers gaan rustig hun gang terwijl de camera draait.

Lees meer op filmpjekijken >>

FILMTOTAAL

Met tientallen interviews, een mooie soundtrack en prachtige fotografie van de Nederlandse natuur (zowel boven als onder water) is de documentaire V.I.S.S.E.N met recht een intrigerend portret van de Nederlandse sport- en hobbyvisserij te noemen.

Wat maakt vissen zo’n belangrijke hobby of sport voor zovelen? Wat drijft de Nederlander ertoe om telkens weer met een hengel een kreekje, rivier, de zee of de gracht op te zoeken? Regisseur Pieter-Rim De Kroon en scenarist Maarten de Kroon trokken het land in en interviewden tientallen vissers over hun passie. Het resultaat is een rijk geschakeerd portret van de Nederlandse hobby- en sportvissers, waarin bijna geen enkel subthema onbelicht blijft. Zo wordt afgerekend met het stereotype beeld van vissen als mannenhobby. Vrouwen blijken minstens net zo fanatiek, zo blijkt uit een interview met een succesvolle vrouwelijke sportvisser. Ook blijkt vissen door heel Nederland en onder alle leeftijden en bevolkingsgroepen populair. Gelukkig behandelen de gebroeders de Kroon eveneens de altijd terugkerende vraag over het welzijn van de vis aan de hand van een interview met een wetenschapper – en ja, vissen lijden wel degelijk pijn.

Lees meer op film totaal >>

NL FILMDOEK

Uren kunnen vissers geduldig langs de waterkant zitten om een snoek of karper binnen te halen. Je snapt het of je snapt het niet, maar feit blijft wel dat een ruime anderhalf miljoen Nederlanders één of meerdere keren per jaar met hun hengel op pad gaan. Toch blijft het voor buitenstaanders een troebele wereld. Pieter-Rim de Kroon zag zijn kans om de fanaten eens onder de loep te nemen. Het levert een documentaire op die zelfs voor de grootste vis-sceptici nog vermakelijk zal zijn.

Veelzijdig
In V.I.S.S.E.N. worden alle kanten van de sport belicht. Kleine slootjes of langs de kust, competitie of plezier, mannen, vrouwen, ouderen, jongeren; De Kroon laat niets en niemand achterwege. Zelfs niet de vissen waar naar gehengeld wordt. Onder water kijken we mee hoe de beesten toehappen en een voor een naar de oppervlakte worden getrokken. Is dat eigenlijk pijnlijk? Antwoorden lopen uiteen van een wetenschappelijke benadering tot een komische vergelijking met slablaadjes die door worden gesneden.

Lees meer op NL Filmdoek >>

CINEMAGAZINE

Pieter-Rim de Kroon  en Maarten de Kroon zijn geen kleine jongens in de Nederlandse filmwereld. Het tweetal kreeg al een Gouden Kalf voor hun documentaire ‘Hollands Licht’, een aparte, originele en visueel prikkelende ode aan de fenomenen licht en waarneming. In ‘V.I.S.S.E.N’ nemen ze een in Nederland enorm populaire hobby onder de loep, namelijk de hengelsport. Bijna twee miljoen Nederlanders zitten namelijk soms of geregeld met hengel en aas naast de waterkant om een karper, snoek, brasem of andere gevinde zoet- of zoutwaterbewoner aan de haak te slaan. Een hobby die nogal wat geduld, geld (goede vishengels en molens zijn niet bepaald goedkoop) en oprechte toewijding vergt en voor niet-vissers nog wel eens moeilijk te begrijpen is of zelfs voor de nodige gefronste wenkbrauwen zorgt.

Lees meer op Cinemagazine >>

CINEMA.NL TV interview met Pieter-Rim de Kroon